Περίληψη Μαθήματος
📄 Lorem Ipsum
📝 Τι είναι το Lorem Ipsum;
Το Lorem Ipsum είναι ένα κείμενο που χρησιμοποιείται ευρέως στη γραφιστική και την εκτύπωση για να γεμίσει χώρο και να δείξει πώς θα φαίνεται ένα έγγραφο ή μια ιστοσελίδα με περιεχόμενο.
Lorem Ipsum
🔍 Λίγη ιστορία
Το Lorem Ipsum έχει τις ρίζες του σε ένα κλασικό λατινικό κείμενο από το 45 π.Χ. και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα έργο του με τίτλο "de Finibus Bonorum et Malorum" (Τα όρια του καλού και του κακού).
📜 Το πλήρες κείμενο
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Phasellus imperdiet, nulla et dictum interdum, nisi lorem egestas odio, vitae scelerisque enim ligula venenatis dolor. Maecenas nisl est, ultrices nec congue eget, auctor vitae massa. Fusce luctus vestibulum augue ut aliquet. Nunc sagittis dictum nisi, sed ullamcorper ipsum dignissim ac. In at libero sed nunc venenatis imperdiet sed ornare turpis. Donec vitae dui eget tellus gravida venenatis. Integer fringilla congue eros non fermentum. Sed dapibus pulvinar nibh tempor porta. Cras ac leo purus. Mauris quis diam velit.
Προσοχή
🛠️ Χρήσεις του Lorem Ipsum
- Γραφιστική: Για να γεμίσει χώρο σε μακέτες και σχέδια.
- Εκτύπωση: Για να δείξει πώς θα φαίνεται το τελικό έντυπο.
- : Για να παρουσιάσει το layout μιας ιστοσελίδας.
🤔 Γιατί χρησιμοποιείται;
Το Lorem Ipsum χρησιμοποιείται επειδή έχει μια φυσιολογική κατανομή γραμμάτων και μοιάζει περισσότερο με πραγματικό κείμενο από ό,τι η απλή επανάληψη "Εδώ είναι το κείμενο, εδώ είναι το κείμενο". Αυτό βοηθά τους σχεδιαστές να επικεντρωθούν στο οπτικό αποτέλεσμα χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από το περιεχόμενο.
🌟 Συνοπτικά
- Χρησιμότητα: Βοηθά τους σχεδιαστές να δουν πώς θα φαίνεται το κείμενο στο τελικό προϊόν.
- Ιστορία: Προέρχεται από κλασικό λατινικό κείμενο.
- Χρήσεις: Σε γραφιστική, εκτύπωση και web design.
Πηγές
Τώρα ξέρετε τι είναι το Lorem Ipsum και γιατί είναι τόσο διαδεδομένο! 🌐✍️
Κλειδωμένο μάθημα
## Οι Βούλγαροι και οι Σχέσεις τους με το Βυζάντιο 🏛️⚔️ ### Όροι-Κλειδιά 🗝️ - Ίδρυση Βουλγαρικού Κράτους - Εθνογένεση Βουλγάρων - Χάνοι - Πόλεμοι - Εμπορικές Συναλλαγές - Εκχριστιανισμός ### α. Ίδρυση Βουλγαρικού Κράτους 📜 Στα τέλη του 7ου αιώνα, οι Βούλγαροι, φύλο ασιατικής προέλευσης, νίκησαν τα βυζαντινά στρατεύματα και κατέλαβαν την περιοχή μεταξύ Δούναβη και Αίμου. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ' υπέγραψε συνθήκη ειρήνης το 680, συμφωνώντας να παρέχει στους Βουλγάρους ετήσιο φόρο, αναγνωρίζοντας έμμεσα το νέο κράτος. > "Οι Βούλγαροι καταδιώκοντας τους Ρωμαίους πέρασαν τον Δούναβη και έφτασαν στη λεγόμενη Βάρνα. Έτσι οι Βούλγαροι έγιναν κύριοι των γειτονικών σλαβικών φυλών." > *Θεοφάνης, Χρονογραφία* Στην περιοχή που εγκαταστάθηκαν οι Βούλγαροι βρήκαν σλαβικούς πληθυσμούς. Μετά από πολλές συγκρούσεις, διαμορφώθηκε το βουλγαρικό έθνος (εθνογένεση Βουλγάρων), με τους Βούλγαρους να δίνουν το όνομα και την οργάνωση, και τους Σλάβους να συγκροτούν τη λαϊκή βάση και να δίνουν τη γλώσσα. ### β. Σχέσεις με το Βυζάντιο 🤝 Οι σχέσεις Βυζαντίου και Βουλγάρων χαρακτηρίζονταν από περιόδους πολέμων και εμπορικών συναλλαγών, ρυθμισμένων από συνθήκες. Οι Βούλγαροι υιοθέτησαν την ελληνική ως επίσημη γλώσσα τους, όπως πιστοποιούν οι βουλγαρικές επιγραφές. Το 864, οι Βούλγαροι εκχριστιανίστηκαν από το Βυζάντιο, εντάσσοντας τους στη σφαίρα επιρροής του βυζαντινού πολιτισμού και ανοίγοντας νέες προοπτικές στις σχέσεις τους. > "Ο χάνος Κρούμος έστειλε στον αυτοκράτορα Μιχαήλ Α' Ραγκαβέ πρεσβεία για να ανανεώσει τις συνθήκες που είχαν συναφθεί μεταξύ του Θεοδοσίου Γ' και του χάνου Κορμεσίου." > *Συνθήκες των ετών 716 και 812* #### Συνθήκες Βυζαντινών και Βουλγάρων 📝 - **Συνοριακή γραμμή** - **Προμήθεια ενδυμάτων και δερμάτων** αξίας έως και τριάντα χρυσών λιτρών - **Έκδοση προσφύγων** - **Εμπορικές συναλλαγές** με σφραγισμένα έγγραφα ### γ. Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων ✝️ Το 864, οι Βούλγαροι αποδέχτηκαν το Χριστιανισμό από το Βυζάντιο, γεγονός που συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων και την πολιτιστική ενσωμάτωση. Ο εκχριστιανισμός ήταν σημαντικός για την ενίσχυση της βυζαντινής επιρροής και τον πολιτισμικό σύνδεσμο μεταξύ Βουλγάρων και Βυζαντινών, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας και ειρήνης. --- Με την ίδρυση του Βουλγαρικού Κράτους, τη στρατιωτική και πολιτιστική ενσωμάτωση των Σλάβων και την υιοθέτηση του Χριστιανισμού, οι Βούλγαροι έγιναν σημαντικός παράγοντας στα Βαλκάνια, με τις σχέσεις τους με το Βυζάντιο να διαμορφώνονται ανάλογα με τις πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες. 🏰🛡️