Περίληψη Μαθήματος
📄 Lorem Ipsum
📝 Τι είναι το Lorem Ipsum;
Το Lorem Ipsum είναι ένα κείμενο που χρησιμοποιείται ευρέως στη γραφιστική και την εκτύπωση για να γεμίσει χώρο και να δείξει πώς θα φαίνεται ένα έγγραφο ή μια ιστοσελίδα με περιεχόμενο.
Lorem Ipsum
🔍 Λίγη ιστορία
Το Lorem Ipsum έχει τις ρίζες του σε ένα κλασικό λατινικό κείμενο από το 45 π.Χ. και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα έργο του με τίτλο "de Finibus Bonorum et Malorum" (Τα όρια του καλού και του κακού).
📜 Το πλήρες κείμενο
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Phasellus imperdiet, nulla et dictum interdum, nisi lorem egestas odio, vitae scelerisque enim ligula venenatis dolor. Maecenas nisl est, ultrices nec congue eget, auctor vitae massa. Fusce luctus vestibulum augue ut aliquet. Nunc sagittis dictum nisi, sed ullamcorper ipsum dignissim ac. In at libero sed nunc venenatis imperdiet sed ornare turpis. Donec vitae dui eget tellus gravida venenatis. Integer fringilla congue eros non fermentum. Sed dapibus pulvinar nibh tempor porta. Cras ac leo purus. Mauris quis diam velit.
Προσοχή
🛠️ Χρήσεις του Lorem Ipsum
- Γραφιστική: Για να γεμίσει χώρο σε μακέτες και σχέδια.
- Εκτύπωση: Για να δείξει πώς θα φαίνεται το τελικό έντυπο.
- : Για να παρουσιάσει το layout μιας ιστοσελίδας.
🤔 Γιατί χρησιμοποιείται;
Το Lorem Ipsum χρησιμοποιείται επειδή έχει μια φυσιολογική κατανομή γραμμάτων και μοιάζει περισσότερο με πραγματικό κείμενο από ό,τι η απλή επανάληψη "Εδώ είναι το κείμενο, εδώ είναι το κείμενο". Αυτό βοηθά τους σχεδιαστές να επικεντρωθούν στο οπτικό αποτέλεσμα χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από το περιεχόμενο.
🌟 Συνοπτικά
- Χρησιμότητα: Βοηθά τους σχεδιαστές να δουν πώς θα φαίνεται το κείμενο στο τελικό προϊόν.
- Ιστορία: Προέρχεται από κλασικό λατινικό κείμενο.
- Χρήσεις: Σε γραφιστική, εκτύπωση και web design.
Πηγές
Τώρα ξέρετε τι είναι το Lorem Ipsum και γιατί είναι τόσο διαδεδομένο! 🌐✍️
Κλειδωμένο μάθημα
## Εξάπλωση των Τούρκων και Τελευταίες Προσπάθειες για Ανάσχεσή τους 🏰 ### Όροι – Κλειδιά της Ενότητας - **Αυτοκρατορία των Στενών** 🌉 - **Παιδομάζωμα** - **Γενίτσαροι** 🛡️ - **Γαζήδες** ⚔️ - **Κατάληψη Καλλίπολης** 🌊 - **Μάχες Κοσσυφοπεδίου και Άγκυρας** 🗡️ - **Σύνοδοι της Λυών και της Φερράρας-Φλωρεντίας** 📜 - **«Ένωση» των Εκκλησιών** ✝️ ### α. Η Αδυναμία του Βυζαντίου Το Βυζαντινό Κράτος που ανασυστήθηκε από τον Μιχαήλ Η' γνώρισε μια τελευταία αναλαμπή, κυρίως χάρη στην ευφυή διπλωματία του αυτοκράτορα, που διήρκεσε ως τα μέσα του 14ου αιώνα. Ωστόσο, οι εμφύλιοι πόλεμοι έφεραν γρήγορα την οικονομική και στρατιωτική κατάρρευση: - 💸 Το νόμισμα υποτιμήθηκε. - 🏛️ Η βαριά φορολογία και η εξαθλίωση προκάλεσαν επαναστάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αδριανούπολη. - ⚔️ Ο Ανδρόνικος Β΄ (1282-1328) μείωσε τη δύναμη του στρατού και του στόλου, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι ξένοι μισθοφόροι. ### Καθιέρωση του Παιδομαζώματος 🛡️ > Όταν ο σουλτάνος Μουράτ κάθισε στο θρόνο στην Αδριανούπολη, έστειλε τον λαλά Σαχίν να κάνει επιδρομές στην περιοχή της Ζαγοράς και στη Φιλιππούπολη. Συγκεντρώθηκαν πολλά αγόρια και τα οδήγησαν στον κυρίαρχο. Έτσι δημιουργήθηκαν οι γενίτσαροι, ένας "νέος στρατός". ### β. Οι Οθωμανοί και οι Κατακτήσεις τους ⚔️🏴☠️ Οι Οθωμανοί, ασιάτες νομάδες, μετανάστευσαν κοντά στην Προύσα. Οργανώθηκαν από τον σουλτάνο Οθμάν (ή Οσμάν) και εκμεταλλεύτηκαν την κατάργηση των βυζαντινών ακριτών μετά το 1261. Μετά από μακρόχρονη πολιορκία, κατέκτησαν βαθμιαία όλη τη Μ. Ασία. > Ο Σαρός είπε: «Το δώσαμε (το κάστρο της Προύσας) για διάφορους λόγους: Το κράτος σας μεγαλώνει και το δικό μας μικραίνει, τα χωριά μας δήλωσαν υποταγή και η χώρα μας κατέληξε φυλακή.» ### Παιδομάζωμα και Γενίτσαροι 🛡️ Η ανάγκη ενίσχυσης του στρατού οδήγησε στη στρατολόγηση των χριστιανοπαίδων (παιδομάζωμα) και τη συγκρότηση των γενιτσάρων ("νέος στρατός"). - 🚢 Στα μέσα του 14ου αιώνα, οι Οθωμανοί πέρασαν στην Ευρώπη και κατέκτησαν την Καλλίπολη (1354). - ⚔️ Στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389), οι Σέρβοι νικήθηκαν και αναγνώρισαν την οθωμανική επικυριαρχία. ### γ. Προσπάθειες Ανάσχεσης των Οθωμανών ⛪ Στις αρχές του 15ου αιώνα, οι Μογγόλοι εισέβαλαν στη Μ. Ασία και νίκησαν τον σουλτάνο Βαγιαζιτ στη μάχη της Άγκυρας (1402). Η ήττα προκάλεσε βαθιά κρίση στο Οθωμανικό Κράτος και έδωσε παράταση ζωής στο Βυζάντιο. > Ο τελευταίος ανανέωσε στη σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας την «ένωση», δηλ. την υποταγή της Ορθόδοξης στη Ρωμαϊκή Εκκλησία (1438-9). ### Οι Σύνοδοι και η «Ένωση» των Εκκλησιών ✝️📜 Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες Ιωάννης Ε΄ (1369-71), Μανουήλ Β΄ (1399-1402) και Ιωάννης Η' ταξίδεψαν στη Δύση για βοήθεια. Η υποχώρηση στη σύνοδο της Λυών (1274) και η "ένωση" στη σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-9) δεν έγιναν δεκτές από το λαό και αποδείχτηκαν μάταιες, καθώς το Βυζάντιο έμεινε απροστάτευτο. --- Οι προσπάθειες του Βυζαντίου να σταματήσει την οθωμανική επέκταση απέτυχαν. Η αυτοκρατορία δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση των Οθωμανών και τελικά κατέρρευσε.