Κατανόηση προβλήματος 🤔
Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν δεν έχει γίνει πρώτα απόλυτα κατανοητό το πρόβλημα. Η κατανόηση ενός προβλήματος είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων:
- Η σωστή διατύπωση από τον δημιουργό του προβλήματος
- Η σωστή ερμηνεία από τον λύτη, δηλαδή αυτόν που καλείται να το αντιμετωπίσει.
Η μορφή του προβλήματος 🔍
Ένα πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί με οποιαδήποτε μορφή, αρκεί να είναι αντιληπτό από μία από τις πέντε ανθρώπινες . Για παράδειγμα:
- Το πρόβλημα της στην Αθήνα μπορεί να το αντιληφθεί κανείς κοιτάζοντας τον ή αναπνέοντας με δυσκολία ενώ περπατάει σε κάποιον πολυσύχναστο δρόμο.
- Τα δεινά των πολέμων που σκοτώνουν ανθρώπους γίνονται γνωστά μέσα από τις ειδήσεις, είτε διαβάζοντας εφημερίδες, είτε ακούγοντας ραδιόφωνο, είτε βλέποντας τηλεόραση.
Προβλήματα σε διάφορους τομείς 🧠
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας μπορεί να σχετίζονται με οποιονδήποτε τομέα, όπως:
- Μαθηματικά
- Φυσική
- Λογική
- Καθημερινή ζωή
Μπορεί να απαιτούν ειδικές γνώσεις ή απλά τις προσωπικές μας εμπειρίες. Ενδέχεται να είναι πολύπλοκα ή απλά, πρωτόγνωρα ή συνηθισμένα. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί για την επίλυσή τους είναι η κατανόηση τους.
Η σημασία της διατύπωσης του προβλήματος ✍️
Η κατανόηση ενός προβλήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που διατυπώνεται. Η διατύπωση ενός προβλήματος μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μέσο, αν και πιο συχνά χρησιμοποιείται ο λόγος – είτε προφορικός είτε γραπτός.
Σαφήνεια διατύπωσης 💬
Ο λόγος ως μέσο επικοινωνίας πρέπει να είναι σαφής. Άστοχη χρήση ορολογίας ή λανθασμένη σύνταξη μπορούν να οδηγήσουν σε παρερμηνείες και παραπλανήσεις. Η ικανότητα κάποιου να εκφράζεται με σαφήνεια, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, είναι μεγάλο προτέρημα. Παρόλα αυτά, η παρερμηνεία μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν τηρούνται αυστηρά όλοι οι λεξικολογικοί και συντακτικοί κανόνες.
Σαφήνεια του πλαισίου του προβλήματος 🗺️
Ένας σημαντικός παράγοντας στη σωστή αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η σαφήνεια του χώρου στον οποίο αναφέρεται. Αυτή η πληροφορία παρέχεται συνήθως από την εκφώνηση του προβλήματος. Τα δεδομένα του προβλήματος είναι αυτά που μας προσφέρουν την απαιτούμενη πληροφορία για να το κατανοήσουμε.
Ορισμοί 📖
Δεδομένο: Κάθε στοιχείο που μπορεί να γίνει αντιληπτό από έναν παρατηρητή μέσω των του.
Πληροφορία: Οποιοδήποτε γνωσιακό στοιχείο προέρχεται από την επεξεργασία δεδομένων.
Επεξεργασία δεδομένων: Η διαδικασία κατά την οποία ένας "μηχανισμός" δέχεται δεδομένα, τα επεξεργάζεται με έναν προκαθορισμένο τρόπο και αποδίδει πληροφορίες.
Για χιλιετίες, ο κύριος "μηχανισμός" επεξεργασίας δεδομένων ήταν και συνεχίζει να είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος 🧠. Στις μέρες μας, ένας άλλος σημαντικός "μηχανισμός" είναι ο υπολογιστής 💻.
Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης