Περίληψη μαθήματος
8. Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα 🇬🇷➡️🏛️
Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της από τον Ελ. Βενιζέλο, ο που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά πράγματα μετά την (1909), τον κάλεσε στην Αθήνα να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας (Σεπτέμβριος 1910). Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε στους Κρήτες αμφιθυμικά αισθήματα 🤔.
- Οι περισσότεροι εξέφραζαν φόβους για την απουσία ενός ανδρός, που γνώριζε περισσότερο από κάθε άλλο να κινείται στους λαβύρινθους της ευρωπαϊκής διπλωματίας 🌍 και να σώζει τις εθνικές υποθέσεις σε κρίσιμες περιστάσεις.
- Άλλοι πίστευαν ότι από τη νέα θέση του θα μπορούσε να λύσει το ταχύτερα και ασφαλέστερα 🚀.
Αλλά ο Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, με το οξύτατο πολιτικό του αισθητήριο γνώριζε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου ⏳. Στις επίμονες παρακλήσεις των συμπατριωτών του Κρητών απαντούσε αρνητικά και φαινόταν δυσάρεστος 😞.
Σημαντικό
Η σταθερή άρνησή του να επιτρέψει την είσοδο Κρητών βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο προκάλεσε στην Κρήτη ισχυρές αντιδράσεις.
Αναταραχή εκδηλώθηκε στα τέλη του 1911 και συγκροτήθηκε πάλι στο νησί (3 Ιανουαρίου 1912), ενώ άρχισαν να οργανώνονται και ένοπλα τμήματα ⚔️.
Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης