Λογότυπο ήδη-έτερον

Πολιτικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Μεταβολές (11ος - 15ος αιώνας) 📜🏰

Οικονομικές Μεταβολές 💰🌾

Μεταβολές στην Ύπαιθρο και Δημογραφικές 📈🌾

Από τον 11ο αιώνα, εφαρμόστηκαν τεχνικές καινοτομίες στη γεωργία:

  • Τροχοφόρο άροτρο
  • Μεταλλικό υνί
  • Περιλαίμιο για τα υποζύγια

Με την καθιέρωση της τριζωνικής καλλιέργειας 🌿, αυξήθηκε η γεωργική παραγωγή. Η πρόοδος στη γεωργία, οι ηπιότερες κλιματικές συνθήκες και η υποχώρηση των επιδημιών οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Για να εξασφαλιστεί η διατροφή του, επεκτάθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με εκχερσώσεις 🌲 και αποξηράνσεις ελών.

Ανάπτυξη των Πόλεων 🏙️🏗️

Οι πόλεις, μετά από μια μακρά περίοδο παρακμής, ανακτούν το δυναμισμό τους. Ιδρύονται πολλές νέες πόλεις και οι παλιές επεκτείνονται έξω από τα τείχη. Οι μεταβολές στην ύπαιθρο ευνοούν την ανάπτυξη των αστικών κέντρων, όπου οι χωρικοί ανταλλάσσουν τα αγροτικά προϊόντα με βιοτεχνικά είδη και εμπορεύματα.

Οι πόλεις γίνονται κέντρα του εμπορίου 🛒, της βιοτεχνίας 🏭, των τραπεζικών εργασιών 🏦 και της τεχνολογίας ⚙️. Οι τεχνικές εξελίξεις, όπως ο νερόμυλος και ο ανεμόμυλος, διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των αστικών κέντρων και της υπαίθρου.

Οι πόλεις αποκτούν χάρτες ελευθεριών 📜, δηλαδή προνόμια οικονομικά και διοικητικά, και γίνονται αυτόνομες, διοικούμενες από ευγενείς και αστούς.

Εμπόριο και Οικονομία 🛳️💹

Η αύξηση της παραγωγής και του πληθυσμού συμβάλλει στην αναβίωση του εμπορίου. Η ανάπτυξη του εμπορίου συνδέεται με την εφαρμογή νέας ναυτικής τεχνολογίας, την κατασκευή νέων δρόμων και την καθιέρωση του θεσμού των εμποροπανηγύρεων. Σε καίρια εμπορικά σημεία ιδρύονται νέες εμπορικές πόλεις ή αναβιώνουν παλαιές όπως η Μασσαλία, το Αμβούργο, η Μπριζ, η Κολωνία, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Η αυξανόμενη εμπορική δραστηριότητα πολλαπλασιάζει την κυκλοφορία του νομίσματος 💵. Οι αργυραμοιβοί ή τραπεζίτες ανταλλάσσουν τα χρήματα στις πόλεις και στα πανηγύρια, ενώ από τον 13ο αιώνα αρχίζουν να χρησιμοποιούνται οι συναλλαγματικές 📝.

Κοινωνία 🌍👥

Κοινωνικές Αλλαγές και Η Αστική Τάξη 🏘️

Η οικονομική ανάπτυξη από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα οδήγησε το φεουδαρχικό σύστημα στην ακμή του. Οι δουλοπάροικοι εξαγοράζουν τις υποχρεώσεις τους προς τους γαιοκτήμονες και χειραφετούνται. Ελεύθεροι χωρικοί αναζητούν εργασία στις πόλεις, όπου συγκροτούνται νέες κοινωνικές ομάδες όπως η αστική τάξη 🏘️.

Η αστική τάξη επιζητεί και πετυχαίνει τον περιορισμό των φεουδαρχικών δικαιωμάτων στα αστικά κέντρα, ενισχύοντας τον ρόλο της στη διακυβέρνηση των πόλεων.

Η Κρίση του Μεσαιωνικού Κόσμου ⚔️💀

Από τα μέσα του 13ου αιώνα, εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα παρακμής της φεουδαρχίας, που λαμβάνουν από τις αρχές του 14ου αιώνα τη μορφή μιας βαθιάς κρίσης:

  • Μαύρη πανώλης 🦠 (1345-1400): Εξόντωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
  • Εκατονταετής Πόλεμος ⚔️ (1337-1453): Προκάλεσε δημογραφική και οικονομική φθορά.
  • Η επαρχία ερημώνεται, η παραγωγή και το εμπόριο φθίνουν.

Οι εξεγέρσεις των χωρικών και των αστών στη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία εκφράζουν τη γενικότερη κρίση του φεουδαρχικού συστήματος.

Πολιτικές Μεταβολές 🏛️📜

Νέα Πολιτικά Συστήματα και Κράτη 🏰

Από τον 11ο αιώνα, στη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία δοκιμάζεται η οργάνωση της πολιτικής εξουσίας. Οι ηγεμόνες επιδιώκουν την ενίσχυση της εξουσίας τους και δημιουργούνται νέοι θεσμοί διακυβέρνησης.

Στη Γερμανία, οι δούκες επιθυμούσαν εξασθενημένη την αυτοκρατορική εξουσία, ενώ στην Αγγλία, οι ευγενείς, οι αστοί και ο κλήρος επέβαλαν περιορισμούς στη βασιλική εξουσία με τον Μεγάλο Χάρτη Δικαιωμάτων 📜 (1215).

Στη Γαλλία, ο βασιλιάς ενίσχυσε τη μοναρχική εξουσία και επέβαλε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς όπως η Συνέλευση Γενικών Τάξεων 🏛️.

Εκκλησία και Κοσμική Εξουσία ⛪🤴

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συγκρούεται με την κοσμική εξουσία:

  • Έριδα της Περιβολής ⛪ (1075-1122): Σύγκρουση για τον διορισμό των επισκόπων.
  • Αιχμαλωσία της Αβινιόν 📜 (1305-1377): Ο πάπας μεταφέρει την έδρα του στην Αβινιόν.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παρουσίασε φαινόμενα διαφθοράς και ηθικής παρακμής, οδηγώντας στο αίτημα για θρησκευτική μεταρρύθμιση.

Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης