Λογότυπο ήδη-έτερον

Από την Έξωση του Όθωνα (1862) έως το Κίνημα στο Γουδί (1909) 📜

Ο Γεώργιος Α' Βασιλιάς των Ελλήνων - Η Ενσωμάτωση των Επτανήσων 👑

Η Άφιξη του Γεώργιου στην Ελλάδα
Μετά την έξωση του Όθωνα, οι Δυνάμεις αναγόρευσαν βασιλιά των Ελλήνων τον 18χρονο Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο-Γεώργιο Γκλύξμπουργκ με το όνομα Γεώργιος. Η Αγγλία προσέφερε τα Επτάνησα στον νέο βασιλιά, και η επίσημη ενσωμάτωσή τους έγινε το 1864.

Το Σύνταγμα του 1864 📜

Θεμελιώδεις Αρχές
Το νέο σύνταγμα θεμελιωνόταν στη δημοκρατική αρχή, αναγνωρίζοντας τον λαό ως κυρίαρχο παράγοντα του πολιτεύματος. Ο βασιλιάς οριζόταν ανώτατος άρχοντας της πολιτείας, θεσπίζοντας το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Η Γερουσία καταργήθηκε και το δικαίωμα ψήφου δόθηκε στους άνδρες άνω των 21 ετών.

Εσωτερικές Πολιτικές Εξελίξεις 🇬🇷

Κουμουνδούρος και Εθνικές Γαίες
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ως πρωθυπουργός, προχώρησε σε διανομή των εθνικών γαιών το 1871 και επιδίωξε τη διεύρυνση των ελληνικών συνόρων. Συχνά ήρθε σε σύγκρουση με τον Γεώργιο, ιδιαίτερα όταν αποφάσισε την αποστολή στρατού για την ενίσχυση της κρητικής επανάστασης (1866-1869).

Ο Δικομματισμός και οι Πολιτικές Θέσεις 🎭

Χαρίλαος Τρικούπης
Οι στόχοι του Χ. Τρικούπη συνοψίζονταν στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά αναπτυγμένου κράτους. Επιδίωξε την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων, εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και ειρηνική συμβίωση με την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Θεόδωρος Δηλιγιάννης
Ο Θ. Δηλιγιάννης υποστήριζε μικρότερη φορολογία και κατηγορούσε τον Τρικούπη ότι έδειχνε εύνοια προς τους οικονομικά ισχυρούς. Κατάργησε τον τρικουπικό νόμο περί προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων όταν έγινε πρωθυπουργός.

Η Πορεία προς την Οικονομική και Εθνική Κρίση 💰

Πτώχευση του 1893 και Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897
Η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις οδήγησε στην πτώχευση του 1893. Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 κατέληξε σε ήττα της Ελλάδας και επιβολή μεγάλης πολεμικής αποζημίωσης. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχτεί Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο για τη διαχείριση των δημοσίων εσόδων της.

Το Κίνημα στο Γουδί (1909) ⚔️

Αιτίες και Εξελίξεις
Η συνεχής παρέμβαση του βασιλιά Γεωργίου και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας στην πολιτική ζωή και στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων οδήγησε σε έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι παρεμβάσεις αυτές, μαζί με τις συνέπειες της ήττας του 1897, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες για την εκδήλωση του στρατιωτικού κινήματος στο Γουδί το 1909.

Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης