Λογότυπο ήδη-έτερον

Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την Έξωση του Όθωνα (1862) 👑

Η Καθιέρωση της Συνταγματικής Μοναρχίας 📜

Σύνταγμα του 1844
Η Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε μετά το κίνημα του 1843 ψήφισε το 1844 σύνταγμα που καθιέρωσε τη συνταγματική μοναρχία. Η νομοθετική εξουσία ασκούνταν από τον βασιλιά, τη Γερουσία (τα μέλη διορίζονταν από τον βασιλιά και ήταν ισόβια) και τη Βουλή (τα μέλη εκλέγονταν από τον λαό). Η εκτελεστική εξουσία ασκούνταν από τον βασιλιά μέσω υπουργών που διόριζε και απέλυε ο ίδιος, ενώ οι δικαστές διορίζονταν και παύονταν επίσης από τον βασιλιά. Το σύνταγμα περιλάμβανε και ορισμένα φιλελεύθερα στοιχεία για τις ατομικές ελευθερίες.

Η Διαμάχη Αυτοχθόνων-Ετεροχθόνων ⚔️

Αντίθεση στην Εθνοσυνέλευση
Η Εθνοσυνέλευση εξέφρασε την αντίθεση μεταξύ αυτοχθόνων (γεννημένων σε περιοχές του ελληνικού κράτους) και ετεροχθόνων (γεννημένων εκτός συνόρων). Οι αυτόχθονες διαμαρτύρονταν για τις θέσεις που κατείχαν οι ετερόχθονες στη δημόσια διοίκηση, και τελικά αποφασίστηκε ότι οι ετερόχθονες δεν μπορούσαν να διοριστούν σε διοικητικές θέσεις, αν και μπορούσαν να εκλεγούν βουλευτές σε οικισμούς ετεροχθόνων.

Η Λειτουργία του Πολιτεύματος 🏛️

Πρώτες Εκλογές του 1844
Η καθιέρωση των κοινοβουλευτικών θεσμών ήταν θετική εξέλιξη, αλλά οι υπερεξουσίες του βασιλιά νόθευαν τον δημοκρατικό χαρακτήρα. Τα κόμματα δεν ήταν επίσημα αναγνωρισμένα και χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα στις εκλογές του 1844. Ο Ιωάννης Κωλέττης, ηγέτης του γαλλικού κόμματος, νίκησε και παραβίασε κατ' επανάληψη το σύνταγμα, αγνοώντας τη Βουλή και χρησιμοποιώντας κρατικούς πόρους για εξυπηρέτηση ψηφοφόρων του.

Μεγάλη Ιδέα και Αλυτρωτισμός 🇬🇷

Η Μεγάλη Ιδέα
Ο Ιωάννης Κωλέττης διατύπωσε την ιδέα της Μεγάλης Ιδέας, δηλαδή την ένωση όλων των ελληνικών πληθυσμών υπό το ελληνικό κράτος. Η Μεγάλη Ιδέα έγινε επίσημη κρατική πολιτική και σφράγισε την ελληνική ιδεολογία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι Έλληνες υπό οθωμανική κυριαρχία ονομάστηκαν αλύτρωτοι και η πολιτική ένταξής τους στο ελληνικό κράτος αλυτρωτισμός.

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1854-1856) και ο Ελληνισμός ⚔️

Εξεγέρσεις και Κατοχή
Το 1854 ξέσπασε ρωσοτουρκικός πόλεμος και οι Έλληνες στρατιωτικοί οργάνωσαν εξεγέρσεις στη Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία. Αγγλικά και γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τον Πειραιά απαιτώντας από τον Όθωνα ουδετερότητα. Μετά την ήττα της Ρωσίας, ο σουλτάνος προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που ευνόησαν τον ελληνισμό στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η Έξωση του Όθωνα (1862) 🚢

Αντιοθωνικές Κινήσεις
Η αστικοποίηση της Ελλάδας έφερε στο προσκήνιο μια νέα γενιά πολιτικών με φιλελεύθερες ιδέες. Το 1862 ξέσπασε επανάσταση στο Ναύπλιο και αργότερα η φρουρά της Αθήνας στασίασε. Ο Όθωνας κηρύχθηκε έκπτωτος και αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα. Έφυγε για το Μόναχο, όπου πέθανε το 1867.

Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης