Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831)
Η Ολοκλήρωση της Ελληνικής Επανάστασης (1829) ✊
Ιωάννης Καποδίστριας 🏛️
Εκλογή και Ανάληψη Καθηκόντων
Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλέχτηκε κυβερνήτης της Ελλάδας από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και έφτασε στο Ναύπλιο στις αρχές του 1828. Βρήκε τη χώρα σε τραγική κατάσταση με ληστές και πειρατές να ελέγχουν μεγάλες περιοχές και ξένους στρατούς να παραμένουν στο έδαφος της Ελλάδας.
Πολίτευμα και Διοίκηση 🏛️
Αναστολή Συντάγματος και Συγκέντρωση Εξουσιών
Ο Καποδίστριας ανέστειλε την ισχύ του συντάγματος της Τροιζήνας και συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες για να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα της χώρας. Η Δ' Εθνοσυνέλευση το καλοκαίρι του 1829 επικύρωσε αυτές τις αποφάσεις.
Ένοπλες Δυνάμεις ⚔️
Οργάνωση Τακτικών Δυνάμεων
Ο Καποδίστριας συγκρότησε τακτικές ένοπλες δυνάμεις για να εκκαθαρίσει τη Στερεά Ελλάδα από τον τουρκικό στρατό και να αντιμετωπίσει τη ληστεία και την πειρατεία. Ιδρύθηκε ο Λόχος των Ευελπίδων και έγιναν βήματα για την οργάνωση πολεμικού ναυτικού με τη βοήθεια του Ανδρέα Μιαούλη.
Οικονομία 💰
Δημιουργία Κρατικού Ταμείου και Νομίσματος
Ο Καποδίστριας σχημάτισε ένα κρατικό ταμείο από εισφορές Ελλήνων του εξωτερικού και φιλελλήνων, ίδρυσε τράπεζα και έκοψε το νόμισμα "φοίνικα". Εφάρμοσε αυστηρή λιτότητα και προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη γεωργία.
Εκπαίδευση 📚
Οργάνωση Εκπαίδευσης
Ίδρυσε το Ορφανοτροφείο της Αίγινας με αλληλοδιδακτικά σχολεία, ελληνικά σχολεία, χειροτεχνεία και το Πρότυπον Σχολείον. Δημιούργησε επίσης το Κεντρικόν Σχολείον και το Πρότυπον Αγροκήπιον στην Τίρυνθα.
Δύο Αντίθετες Απόψεις για τον Καποδίστρια ⚖️
Άποψη του Ιωάννη Κωλέττη (Αρχηγός του Γαλλικού Κόμματος) ⚔️
"Απομάκρυνε όλους τους επιρροή έχοντας και πεπαιδευμένους, καταπάτησε τα ψηφίσματα της Εθνοσυνέλευσης, καταφρόνησε τα δίκαια του πολίτου και καταδίωξε την ελευθεροτυπία."
Άποψη του Εϋνάρδου (Φιλέλληνας Συνεργάτης του Καποδίστρια) ❤️
"Ο ενάρετος ανήρ που εθυσίασε το παν για την πατρίδα του, απέθανε θύμα εκδικήσεως. Οι Έλληνες θα αναγνωρίσουν αργότερα την αμέτρητη ζημία που υπέφεραν και θα τον θεωρήσουν τον αγαθότερον άνθρωπο."
Η Ολοκλήρωση της Επανάστασης (1829) ✨
Η Μάχη της Πέτρας
Η τελευταία μάχη της επανάστασης δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα της Βοιωτίας με επικράτηση των ελληνικών δυνάμεων. Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ανεξάρτητο κράτος και διεύρυνε τα σύνορά της με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1832.
Η Δολοφονία του Καποδίστρια 🔪
Αντιπολίτευση και Αντιδράσεις
Η επιλογή του Καποδίστρια για ένα ισχυρό, συγκεντρωτικό κράτος προκάλεσε αντιδράσεις από προκρίτους, πλούσιους πλοιοκτήτες, Φαναριώτες και φιλελεύθερους διανοούμενους. Η Αγγλία και η Γαλλία επίσης υποκινούσαν αντικαποδιστριακές κινήσεις.
Η Δολοφονία
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης δολοφόνησαν τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο, τερματίζοντας τη ζωή του ανθρώπου που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης