Λογότυπο ήδη-έτερον

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη ⚔️

Μετά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, τα επαναστατικά κινήματα συνεχίστηκαν σε περιοχές που έμειναν έξω από τα σύνορά του, με στόχο την απελευθέρωσή τους από την οθωμανική κυριαρχία. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία και στην Κρήτη οι επαναστατικές ενέργειες ήταν πολλές.


Η Ελλάδα στον 19ο αιώνα 🇬🇷

Επαναστάσεις στη Μακεδονία 📜

  • 1854: Στη Μακεδονία οργανώθηκε επαναστατικό κίνημα με τη συμμετοχή εθελοντών από την ελεύθερη Ελλάδα. Επικεφαλής ήταν έμπειροι αγωνιστές όπως ο Θεόδωρος Ζιάκας και ο Τσάμης Καρατάσος. Παρά την προσπάθεια, οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μακεδονία λόγω της πίεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της μεσολάβησης των Μεγάλων Δυνάμεων.

  • 1878: Έλληνες επαναστάτες από την ελεύθερη Ελλάδα και τη Μακεδονία κήρυξαν την ένωση της περιοχής με το ελληνικό κράτος. Ο λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης αποβιβάστηκε στο Λιτόχωρο της Πιερίας με εθελοντές, αλλά ηττήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Παρόλο που η επανάσταση απέτυχε, η ελληνική Κυβέρνηση την επικαλέστηκε στο Συνέδριο του Βερολίνου για να εμποδίσει την παραχώρηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Έτσι, η Μακεδονία παρέμεινε επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Επαναστάσεις στην Κρήτη 🏞️

  • 1866: Παρακινημένη από την προσάρτηση των Επτανήσων, η Κρήτη επαναστάτησε ζητώντας να ενωθεί με την Ελλάδα. Η Κρητική Επανάσταση κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι. Εκεί, επαναστάτες και γυναικόπαιδα ανατινάχθηκαν για να μην αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους.

Το ολοκαύτωμα συγκίνησε τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, μετά από σύσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων, το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να μην υποστηρίζει επαναστατικά κινήματα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να πληρώσει αποζημίωση στους Οθωμανούς.

  • 1896: Μακεδονία και Κρήτη εξεγέρθηκαν ταυτόχρονα, αλλά οι πολεμικές επιχειρήσεις διακόπηκαν και πάλι μετά από παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο Σουλτάνος παραχώρησε αυτονομία στην Κρήτη.

Γλωσσάρι 📚

  • Στρατολογία: Συγκέντρωση στρατευσίμων για κατάταξη τους στο στρατό. 🪖
  • Εταιρεία: Ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση κοινού σκοπού. 🤝
  • Συνέδριο Βερολίνου: Πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1878 σχετικά με την τύχη των Βαλκανικών εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 🌍

Οι πηγές αφηγούνται... 📜

Δραστηριοποίηση της Ελλάδας έναντι των αλύτρωτων Ελλήνων

«Η ελεύθερη Ελλάδα έχει ιερό καθήκον, το οποίο επιβάλλουν η κοινή καταγωγή, η γλώσσα, η θρησκεία, τα πολύχρονα πάθη και αυτή ακόμα η αυτοσυντήρηση να φροντίζει για ολόκληρο τον Ελληνισμό, για τους στενότατους δεσμούς του, για την οργάνωσή του και τη θωράκισή του με όλες τις αρχές, σύμφωνα με τις οποίες κάθε ελεύθερο έθνος ζει, πολιτεύεται και ενεργεί.»

  • Δήμος Θεσσαλονίκης, Επιστημονικό Συμπόσιο Χριστιανική Μακεδονία

Διαμαρτυρία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Στρώμνιτσας, 1878

«Εμείς, φροντίζοντας για τους εαυτούς μας, ερχόμαστε να διακηρύξουμε μπροστά σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο του παρόντος και των επόμενων αιώνων ότι ως Μακεδόνες και απόγονοι των ευγενών εκείνων εκπολιτιστών της Ασίας, με κανένα τρόπο δεν θέλουμε ούτε δεχόμαστε να αποτελέσει η πατρίδα μας μέρος της Βουλγαρίας. Εμείς οι κάτοικοι της Στρώμνιτσας δεν θέλουμε να μπούμε κάτω από οιονδήποτε σλαβικό ζυγό, διότι είμαστε και θέλουμε να είμαστε Μακεδόνες και σταθερό μέλος της μεγάλης ελληνικής οικογένειας.»

  • Ευάγγελος Κωφός, Η επανάστασις της Μακεδονίας κατά το 1878

Επιστολή του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου προς τον Χαρίλαο Τρικούπη, 1882

«Είναι ανάγκη να ορίσουμε τι εννοούμε ελληνισμό στη Μακεδονία. Αν εννοούμε μόνο τους καθαρούς Έλληνες, χαθήκαμε. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, είναι ανάγκη ο επίσημος Ελληνισμός της Μακεδονίας να περιλάβει όλους όσους υπάγονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία και οι οποίοι έχουν δικαίωμα στην πατρική της προστασία. Και γι' αυτό ο πατριάρχης υποστηρίζει δημόσια τη θέση ότι είναι αρχηγός όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλων των ορθοδόξων, θέση, που αφού διαδόθηκε στη Μακεδονία, ξεσήκωσε την οργή των προξένων και των πρακτόρων μας.»

  • Χρήστος Καρδαράς, Ιωακείμ Γ' - Χαρίλαος Τρικούπης. Η αντιπαράθεση.

Ματιά στο παρελθόν 🔍

Ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού 🚑

  • Το 1859 ο Ελβετός Ερρίκος Ντυνάν βρέθηκε στο Σολφερίνο, όπου διεξήχθη αιματηρή μάχη ανάμεσα σε αυστριακά και γαλλοϊταλικά στρατεύματα.
  • Ο Ντυνάν ασχολήθηκε με την περίθαλψη περίπου 9.000 τραυματιών που είχαν μείνει αβοήθητοι. 🏥
  • Οι εντυπώσεις του κατέγραψε σε βιβλίο, που αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού το 1863. 🌍

Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης