Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του ⚔
Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας. Διετέλεσε υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας μέχρι το 1822, οπότε απομακρύνθηκε από τη θέση του και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1827, η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830) 🇬🇷
Πρώτες ενέργειες του Καποδίστρια 📜
Ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση μιας χώρας που έβγαινε από πολύχρονο αγώνα, με εξαθλιωμένους κατοίκους, ιδιαίτερα πρόσφυγες.
- Συγκέντρωση εξουσιών: Αναβάλλοντας για δύο χρόνια τη σύγκληση της Δ' Εθνοσυνέλευσης.
- Ίδρυση Εθνικής Τράπεζας: Εισήγαγε το φοίνικα ως νόμισμα, αντικαθιστώντας τα τουρκικά γρόσια.
- Γεωργία: Ίδρυσε Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας και στήριξε την παραγωγή μεταξιού.
- Εμπόριο και Ναυτιλία: Αναπτύχθηκαν σημαντικά υπό την ηγεσία του.
- Στρατός: Οργάνωσε τακτικό στρατό.
Εκπαίδευση 📚
Ο Καποδίστριας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη βασική εκπαίδευση των Ελλήνων.
- Αλληλοδιδακτικά σχολεία: Οι καλύτεροι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων μάθαιναν στους μικρότερους με τη βοήθεια του δασκάλου.
- Γυμνάσιο: Ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό γυμνάσιο.
- Ορφανοτροφείο Αίγινας: Λειτούργησαν αλληλοδιδακτικά, ελληνικά και χειροτεχνικά σχολεία.
- Κεντρικό Σχολείο: Ιδρύθηκε στην Αίγινα.
Διπλωματικές Προσπάθειες 🌍
Οι διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) συνεχίζονταν, καθώς η χώρα δεν είχε ακόμη καθορισμένα σύνορα.
- Καθορισμός Συνόρων: Χρησιμοποίησε το κύρος και την εμπειρία του στη διεθνή διπλωματία για να πετύχει την κατοχύρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων εδαφών στο ελληνικό κράτος.
- Πρόταση για ανεξάρτητο κράτος: Με δικό του ηγεμόνα.
- Ενσωμάτωση Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας: Διατηρούσε τις περιοχές αυτές επαναστατημένες για να συμπεριληφθούν στο νέο κράτος.
- Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία μάχη της Επανάστασης τον Σεπτέμβριο του 1829. Νίκη των Ελλήνων με επικεφαλής τον Δημήτριο Υψηλάντη.
Δυσκολίες και Δολοφονία ⚔️
Η συγκεντρωτική διακυβέρνηση του Καποδίστρια και η σύγκρουσή του με πολλά τοπικά συμφέροντα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια πολιτικών ομάδων. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, οδηγώντας τη χώρα σε αναρχία.
Γλωσσάρι 📚
- Φοίνικας: Το πρώτο αργυρό νόμισμα του ελληνικού κράτους. Κόπηκε το 1828 στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από τον Καποδίστρια.
- Παραγωγή μεταξιού: Μεταξοσκωληκοτροφία. Πρόκειται για εκτροφή μεταξοσκωλήκων, οι οποίοι παράγουν μετάξι που χρησιμοποιείται κυρίως στην υφαντική.
- Κεντρικό Σχολείο: Σε αυτό φοιτούσαν μαθητές που θα ακολουθούσαν ανώτερες σπουδές.
Οι πηγές αφηγούνται... 📜
Επιστολή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Αδαμάντιο Κοραή
«Να είσαι βέβαιος ότι πάω στην Ελλάδα με σκοπούς σαφείς οι οποίοι, εάν λάβουν τη βοήθεια των ομογενών μας και σε κάποιο βαθμό των περιστάσεων, μπορούν να αποδείξουν, ελπίζω, ορθή την καλή σου γνώμη για μένα. Σου εύχομαι λοιπόν, άνδρα σεβάσμιε, υγεία και μακροβιότητα για να κρίνεις τους σκοπούς μου αυτούς, και - τολμώ να πω - για να χαρείς τους καρπούς τους. Ωστόσο, πρόσφερε τη βοήθειά σου στα σχολεία, τα οποία εδρεύουν προσωρινά στην Τεργέστη, τη Βενετία και την Αγκώνα, προς όφελος των Ελληνοπαίδων, τα οποία έριξαν στα παράλια της Αδριατικής οι συμφορές της πατρίδας».
- Αδαμάντιος Κοραής, Αλληλογραφία, επιμέλεια Κ.Θ. Δημαράς
Η αγροτική τάξη στο πρώτο ελληνικό κράτος
«Ο Έλληνας χωρικός που κάπως τα βολεύει διαθέτει συνήθως για να οργώσει τη γη ένα άροτρο και ένα "ζευγάρι" από βόδια, με μερικά γαϊδούρια για τη μεταφορά των προϊόντων από τα χωράφια του. Η μορφή του αρότρου αντιστοιχεί ακόμα και σήμερα ακριβώς με τις περιγραφές που έκανε ο Ησίοδος. Εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια τίποτα δεν άλλαξε. Είναι το σιδερένιο υνί που δεν σκίζει παρά την επιφάνεια της γης σε βάθος σχεδόν τριών δακτύλων. Για να χρησιμοποιηθεί το άροτρο χρειάζονται δυό βόδια. Αλλά η κατάσταση αθλιότητος που βρίσκονται οι Έλληνες χωρικοί εξ' αιτίας του πολέμου είναι τέτοια που κατά το θάνατο του Κυβερνήτη μονάχα το ένα τρίτο των αγροτών διαθέτανε ένα ζευγάρι».
- Φρειδερίκος Τιρς, Η Ελλάδα τον Καποδίστρια
Ματιά στο παρελθόν 🔍
Καποδίστριας και Μέτερνιχ
Από τη διπλωματική καριέρα του Ιωάννη Καποδίστρια στην τσαρική αυλή, αλησμόνητες θα μείνουν οι αντιπαραθέσεις που είχε με τον Αυστριακό Καγκελάριο Μέτερνιχ. Ο Μέτερνιχ πάντοτε υποψιαζόταν τον Καποδίστρια για σχέσεις με ανατρεπτικά ευρωπαϊκά κινήματα. Έτσι, όταν εκείνος παραιτήθηκε από το αξίωμά του στα τέλη του 1822, ο Μέτερνιχ πίστεψε πως οι ιδέες του είχαν θριαμβεύσει. Δεν είχε αντιληφθεί πως οι περιστάσεις ήταν τελείως διαφορετικές από το συντηρητικό κλίμα της Ιερής Συμμαχίας.
Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης