Η παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου ⚓🌍
Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία ήρθαν αντιμέτωπα με τον στόλο των Τούρκων και των Αιγυπτίων. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Η εξέλιξη της Μεγάλης Επανάστασης (1821-1830) 🇬🇷
Το ξεκίνημα της Επανάστασης και οι αντιδράσεις των Μεγάλων Δυνάμεων
- Μάρτιος 1821: Ξέσπασμα της ελληνικής Επανάστασης.
- Ιερή Συμμαχία: Συγκροτήθηκε το 1815 μεταξύ της Ρωσίας, της Πρωσίας, της Αυστρίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας.
- Αρχικά: Αντίθετη σε οποιαδήποτε επαναστατική κίνηση.
- 1821 και 1822: Αποφάσεις ενάντια στην Επανάσταση.
Αλλαγή στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων 🌍
- Καλοκαίρι 1821: Ρώσος πρεσβευτής αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη, επιδεινώνοντας τις σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1823: Αγγλική πολιτική γίνεται φιλική προς τους Έλληνες.
- Αποτέλεσμα: Αλλάζει και η στάση της Ρωσίας.
Η Συνθήκη του Λονδίνου (1827) 📜
- Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία: Υπογράφουν συνθήκη που καλεί τις εμπόλεμες πλευρές να κάνουν ανακωχή και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους.
- Υψηλή Πύλη: Απορρίπτει τη μεσολάβηση, ενθαρρυμένη από τις στρατιωτικές επιτυχίες της.
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου ⚔️
- Οκτώβριος 1827: Αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία, με αρχηγούς τους ναυάρχους Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν, καταπλέουν στην Πύλο.
- Αποτέλεσμα: Νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
- Καθοριστική νίκη: Επιτάχυνε τις εξελίξεις, οδηγώντας τελικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Γλωσσάρι 📚
- Ελληνικό Ζήτημα: Η συζήτηση και οι ενέργειες σχετικά με το μέλλον της επαναστατημένης Ελλάδας και γενικά των Ελλήνων.
- Εμπόλεμος: Αυτός που εμπλέκεται σε πόλεμο.
Οι πηγές αφηγούνται... 📜
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου
"Ενώ μελετούσα αυτά και ετοιμαζόμουνα για το ταξίδι στην Αίγινα μαζί με τους οπλαρχηγούς κι ήμαστε μαζεμένοι, ο αέρας έφερε στ' αυτιά μου μεγάλο κρότο, δυνατότερο κι από κανόνια. Λίγο αργότερα ήρθε και η είδηση ότι ο στόλος των τριών Δυνάμεων κατανίκησε το στόλο του εχθρού στο λιμάνι του Νεόκαστρου. Είναι αδύνατο να περιγράψει κάποιος τη χαρά εκείνης της ημέρας. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε, πώς να δείξουμε τη χαρά μας και συγχαίραμε ο ένας τον άλλο... Αυτή την ημέρα περίμεναν όλοι οι γέροντες και οι πατέρες μας, αυτοί που πέθαναν απελπισμένοι, αυτοί που έπεσαν στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα. Ο ήχος των πυροβόλων απλώθηκε και πέρασε τα φαράγγια και τα βουνά και πάνω από τον Όλυμπο κι έφθασε στην Ήπειρο και σε όλη τη Μεσόγειο."
- Νικόλαος Κασομούλης, Ενθυμήματα Στρατιωτικά
Είμαστε εις το "εμείς"
"Γράφουν σοφοί άντρες πολλοί, γράφουν τυπογράφοι ντόπιοι και ξένοι διαβασμένοι για την Ελλάδα, ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κι' εμένα να γράψω, ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι' αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι' όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκιάση, ή χαλάση, να λέγη "εγώ". Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" κι' όχι εις το "εγώ"."
- Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα
Ματιά στο παρελθόν 🔍
Πρόσφυγες
"Μία από τις σκληρότερες συνέπειες των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν η προσφυγοποίηση μεγάλου μέρους του ντόπιου πληθυσμού. Χιλιάδες πρόσφυγες, Χριστιανοί αλλά και Μουσουλμάνοι, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους φοβούμενοι για τη ζωή τους και να αναζητήσουν αλλού μια καλύτερη τύχη."
- Μακρυγιάννης για τους πρόσφυγες από την Άρτα
Συνοψίζοντας 📅
- Οκτώβριος 1827: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
- Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία: Συμμαχία κατά του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
- Καθοριστική νίκη: Οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης