Λογότυπο ήδη-έτερον

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την πρωτεύουσα 🏰⚔️

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γίνεται αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι τον δέχονται με ανακούφιση και στηρίζουν τις ελπίδες τους σ’ αυτόν. Εκείνος κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη διαφύλαξη και τη σωτηρία της.


Το πλοίο της καλής είδησης 🚢✨

Γαλέρα μου, όρτσα τα πανιά
πέτα στη χώρα του Μοριά
με την ψυχή μας όλη,
να πας στον άξιο βασιλιά
κορώνα και χρυσά κλειδιά,
που του χαρίζει η Πόλη.

Και να του πεις να μην αργεί,
-χαρά κι έλπιδα μας κρυφή-,
τι γύρω έχει μαυρίσει
ο ουρανός, και είναι καιρός
να φτερουγίσει χρυσαϊτός
του ίσκιους να σκορπίσει.

Από το περιοδικό Διάπλασις των Παίδων


Η εκλογή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 👑

Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος πέθανε το 1448, αφήνοντας το θέμα της ένωσης των εκκλησιών σε εκκρεμότητα και το λαό σε αναταραχή. Οι άρχοντες και ο λαός της Πόλης διάλεξαν για νέο αυτοκράτορα τον αδελφό του Κωνσταντίνο, Δεσπότη του Μιστρά.

  • Ιστορία και Χαρακτηριστικά: Την είδηση της εκλογής του έφερε στο νέο αυτοκράτορα, που βρισκόταν στο Μιστρά, ένα γρήγορο καράβι 🚢, μαζί με τις ευχές και τις ελπίδες όλων 🌟. Ο Κωνσταντίνος δέχτηκε την πρόταση των Βυζαντινών και στέφθηκε αυτοκράτορας με απλή τελετή στη μητρόπολη της μικρής πολιτείας του Μοριά. Ύστερα χωρίς καθυστέρηση και με το ίδιο πλοίο ξεκίνησε για την Πόλη.

Προσπάθειες για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης 🛡️🏙️

Στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτός από το λαό με αγάπη ❤️ και πολλές προσδοκίες. Όλοι πίστευαν ότι αυτός μόνο μπορούσε να ενώσει τους διχασμένους Βυζαντινούς και να σώσει την πόλη από τους κινδύνους που την απειλούσαν. Ο Κωνσταντίνος όμως γνώριζε καλά τις δυσκολίες που τον περίμεναν και αποφάσισε να τις αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του:

  • Έστειλε πρεσβευτές στο σουλτάνο Μουράτ Β’ και πρότεινε συνθήκη ειρήνης 🤝. Ο Μουράτ αναγνώρισε το νέο αυτοκράτορα και συμφώνησε για την ειρήνη.
  • Πήρε για συνεργάτες του ανθρώπους ενωτικούς και ανθενωτικούς, για να συμφιλιώσει τις δύο παρατάξεις ✌️.
  • Οργάνωσε και εξόπλισε τη μικρή φρουρά της Πόλης, συντήρησε τα καράβια του στόλου και ασφάλισε την είσοδο του Κεράτιου κόλπου με διπλή χοντρή αλυσίδα ⛓️.
  • Επικοινώνησε με τον Πάπα και ζήτησε τη βοήθεια που είχε υποσχεθεί στον αδελφό του 📜. Κάλεσε καθολικούς ιερωμένους να συλλειτουργήσουν στην Αγία Σοφία με Ορθόδοξους κληρικούς.
  • Κάλεσε τις παροικίες των ξένων στην Κωνσταντινούπολη να βοηθήσουν με χρήματα και μάχιμους άνδρες 💰💪.

Αντιμετώπιση των εχθρών 🗡️🛡️

  • Βοήθεια από τους Βενετούς: Οι Βενετοί της Πόλης έδωσαν πλοία, μαχητές και τεχνίτες για τη συντήρηση του στόλου 🛳️.
  • Υποστήριξη από τους Γενουάτες: Οι Γενουάτες έθεσαν στη διάθεση του αυτοκράτορα εφτακόσιους μαχητές και τον στρατιωτικό Ιωάννη Ιουστινιάνη, αναθέτοντάς του τη συντήρηση των τειχών και την άμυνα της Πόλης 🏰.
  • Εθελοντές: Πολλοί εθελοντές, Έλληνες και ξένοι, βρέθηκαν κοντά τους ✊.

Εσωτερικές Διαμάχες και Προκλήσεις ⚔️

Στο πρώτο διάστημα της βασιλείας του Κωνσταντίνου ηρέμησαν οι διαμάχες ανάμεσα στους ενωτικούς και τους ανθενωτικούς. Ωστόσο, η παρουσία Καθολικών ιερωμένων στην κοινή λειτουργία με Ορθόδοξους αναζωπύρωσε τις διαμάχες (1452).


Τελική Πτώση και Απειλές ⚔️

Μετά το θάνατο του Μουράτ Β’ (1451), ο γιος του και νέος σουλτάνος Μωάμεθ Β’, 21 χρόνων τότε, έλεγε ότι:

«Τελευταία επιθυμία κι εντολή του πατέρα μου ήταν να κυριέψω εγώ την Πόλη».


Ιστορικές Αναφορές 📜

Γιάννης Κορδάτος, Τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας:

«Στα μέσα του 15ου αιώνα, το βυζαντινό κράτος ήταν η πρωτεύουσά του και λίγες ακόμη πόλεις 🏙️. Οι Τούρκοι με τις κατακτήσεις τους είχαν δημιουργήσει ένα στρατιωτικό κλοιό γύρω της. Ουσιαστικά δεν υπήρχε κράτος. Μόνο η σκιά του και η παράδοση της χιλιόχρονης ιστορίας του τού έδινε κάποια ζωή 🌟».


Γιάννης Κορδάτος, Τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας:

«Η λατινική κατάκτηση, οι σταυροφορίες, η συγκέντρωση της γης στα χέρια των δυνατών και το ξάπλωμα των Τούρκων στη Μικρασία είχαν σταματήσει κάθε εμπορική και βιομηχανική κίνηση 🏭. Οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι της αυτοκρατορίας, από στεριά και θάλασσα, δεν ήταν πια στην κατοχή των Βυζαντινών 🚢. Και το εμπόριο, που έκανε άλλοτε την Πόλη το οικονομικό κέντρο του κόσμου, τώρα είχε περάσει στα χέρια των Ιταλών 🇮🇹».


✨ Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει την Κωνσταντινούπολη, αλλά οι εσωτερικές διαμάχες και οι εξωτερικές απειλές δυσκόλευαν την προσπάθειά του. ✨

Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης