Λογότυπο ήδη-έτερον

Χαμένοι πολιτισμοί 🌍🗿

Ατλαντίδα 🏝️🔱

Η Ατλαντίδα είναι ένα υποθετικό νησί στον Ατλαντικό ωκεανό. Η πρώτη αναφορά γίνεται από τον Πλάτωνα, μαθητή του Σωκράτη. Οι πληροφορίες προέρχονται από τον Σόλωνα όταν ταξίδεψε στην Αίγυπτο. Ανάμεσα στα άλλα, έμαθε για την ύπαρξη της Ατλαντίδας, νησιού ίσου στο μέγεθος με τη Λιβύη και την Ασία μαζί (δηλαδή τη Βόρεια Αφρική και τη Μικρά Ασία) πέρα από τις Ηράκλειες στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ), που καταποντίστηκε στον ωκεανό 9.000 χρόνια πριν από την εποχή του Σόλωνα, δηλαδή το 9600 π.Χ. περίπου.

Ο πρώτος βασιλιάς της Ατλαντίδας υπήρξε ο Άτλας, γιος του Ποσειδώνα. Οι απόγονοί του ανέπτυξαν στο νησί σπουδαίο πολιτισμό και η κυριαρχία τους επεκτάθηκε μέχρι την Τυρρηνία και τα αιγυπτιακά σύνορα. Κάποτε οι κάτοικοι της Ατλαντίδας θέλησαν να κατακτήσουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Αλλά οι Αθηναίοι μπήκαν επικεφαλής στην άμυνα της περιοχής τους και, ύστερα από πολλές περιπέτειες, με ηρωισμό και βαθιά γνώση της πολεμικής τέχνης, νίκησαν τον λαό της Ατλαντίδας και έσωσαν από την υποδούλωση όσους απειλήθηκαν. Μετά από αυτά τα γεγονότα, φοβεροί σεισμοί και κατακλυσμοί συνέβησαν και, μέσα σε μια μέρα και μια νύχτα, ολόκληρο το νησί της Ατλαντίδας βυθίστηκε στον ωκεανό. Την ίδια εποχή έγιναν και φοβερές καταστροφές στην Ελλάδα.

Ο πλούτος της Ατλαντίδας ήταν θρυλικός. Μεταλλεύματα, ξυλεία, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, όλα υπήρχαν στην Ατλαντίδα σε αφθονία και καταπληκτική ποικιλία. Οι κάτοικοί της κατασκεύασαν μεγαλοπρεπή τείχη, ιερά, ανάκτορα, λιμάνια και ναύσταθμους. Τείχη με πρόσοψη επενδυμένη με χαλκό, κασσίτερο και ορείχαλκο, ανάκτορα και ναούς επενδυμένους με χρυσό, άργυρο, ορείχαλκο και ελεφαντόδοντο, χρυσά λατρευτικά αγάλματα. Η Μητρόπολη, η κατοικία της μητέρας του Άτλαντα, ήταν ένα μικρό κυκλικό νησί που περιβαλλόταν από κυκλικές ζώνες ξηράς και θάλασσας, ώστε να είναι απόρθητο.

Η Ατλαντίδα έχει απασχολήσει τόσο την επιστήμη όσο και τη λογοτεχνία. Έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα 60.000 βιβλία και άρθρα για το καταποντισμένο νησί. Η σύγχρονη έρευνα έχει αποφασίσει πως τα αναφερόμενα από τον Πλάτωνα δεν είναι ένα παραμύθι αλλά μια παράδοση, γνωστή και στην Αίγυπτο, όπως μαρτυρούν γραπτές πηγές.

Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης