Περίληψη Μαθήματος
🍽️ Πέψη και Απορρόφηση των Θρεπτικών Ουσιών
🍞 Υδατάνθρακες
- Κύριες πηγές: Πολυσακχαρίτες (άμυλο, γλυκογόνο), δισακχαρίτες (καλαμοσάκχαρο, μαλτόζη, λακτόζη) και μονοσακχαρίτες (γλυκόζη, φρουκτόζη).
- Πέψη:
- Αρχίζει στο στόμα με την πτυαλίνη του σάλιου.
- Συνεχίζεται στο λεπτό έντερο με τη παγκρεατική αμυλάση.
- Τελικό προϊόν: Μονοσακχαρίτες, που απορροφώνται από τα επιθηλιακά κύτταρα του λεπτού εντέρου και περνούν στο αίμα.
🥩 Πρωτεΐνες
- Πηγές: Ζωικές και φυτικές τροφές (όσπρια).
- Πέψη:
- Ξεκινά στο στομάχι με την πεψίνη, που διασπά τις πρωτεΐνες σε πολυπεπτίδια.
- Συνεχίζεται στο λεπτό έντερο με παγκρεατικά ένζυμα όπως η θρυψίνη και η χυμοθρυψίνη.
- Τελικό προϊόν: Αμινοξέα, που απορροφώνται από τα επιθηλιακά κύτταρα του λεπτού εντέρου και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.
🧈 Λίπη
- Πηγές: Ζωικές και φυτικές τροφές, όπως τριγλυκερίδια, φωσφολιπίδια και χοληστερόλη.
- Πέψη:
- Ξεκινά στο λεπτό έντερο μετά από τη γαλακτωματοποίηση των λιπών από τα χολικά άλατα.
- Η παγκρεατική λιπάση διασπά τα ουδέτερα λίπη σε μονογλυκερίδια, λιπαρά οξέα και γλυκερόλη.
- Τα προϊόντα αυτά απορροφώνται από τα επιθηλιακά κύτταρα, όπου επανασυντίθενται και σχηματίζουν χυλομικρά, που απομακρύνονται μέσω της λέμφου προς διάφορους ιστούς.
💊 Βιταμίνες
- Λειτουργία: Δρουν ως συνένζυμα και συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες.
- Απορρόφηση:
- Υδατοδιαλυτές βιταμίνες: Απορροφώνται με διάχυση ή μέσω ειδικών μηχανισμών.
- Λιποδιαλυτές βιταμίνες: Εισέρχονται στα επιθηλιακά κύτταρα με διάχυση, ενώνονται με τα χυλομικρά και ακολουθούν την πορεία τους.
🧪 Ανόργανες Ουσίες
- Λειτουργία: Παίζουν σημαντικό ρόλο στις κυτταρικές λειτουργίες και είναι συστατικά του πλάσματος, της αιμοσφαιρίνης και των οστών.
- Παραδείγματα: Ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, χλώριο και ιχνοστοιχεία όπως χαλκός, κοβάλτιο, φθόριο και ψευδάργυρος.
🧁 Πρόσθετα Τροφίμων
- Χρησιμότητα: Χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για να βελτιώσουν την εμφάνιση, τη γεύση και την αντοχή των προϊόντων.
- Κατηγορίες:
- Χρωστικές (Ε100-Ε180)
- Συντηρητικά (Ε200-Ε297)
- Αντιοξειδωτικά (Ε300-Ε321)
- Βελτιωτικά (Ε322-Ε495)
- Αρωματικές και γλυκαντικές ύλες (Ε620-Ε637)
Γνωρίζετε ότι
Κατά μέσο όρο, καταναλώνουμε περίπου 5 κιλά πρόσθετα τροφίμων το χρόνο.
Ο Ευκλείδης λειτουργεί μέσω τεχνητής νοημσύνης